-
Xylitol 500g
![Xylitol 500g Xylitol 500g](/images/naturo/0-1000/Ksylitol-Finski-cukier-z-brzozy-Naturo-500-g_%5B820%5D_480.jpg)
![Xylitol 500g Xylitol 500g](/images/naturo/0-1000/Ksylitol-Finski-cukier-z-brzozy-Naturo-500-g_%5B820%5D_480.jpg)
Shipping within | 24 hours |
Shipping price | 0 |
The Availability Of |
Średnia dostępność
|
![image](http://www.naturo.org.pl/images/naturo/0-1000/Ksylitol-Finski-cukier-z-brzozy-Naturo-500-g_[820]_1200.jpg)
Ksylitol Naturo
Ksylitol, zwany teżcukrem brzozowym, ma 14-krotnie niższy indeks glikemiczny, niż sacharoza, czyli zwykły cukier spożywczy. Kaloryczność ksylitolu jest aż o 40% niższa, niż kaloryczność sacharozy. Obecnie ksylitol pozyskuje się najczęściej z kukurydzy. Jedynie w Finlandii część producentów nadal wykorzystuje korę brzozową do jego produkcji. Ksylitol, w odróżnieniu od sacharozy, nie przyczynia się do powstawania próchnicy zębów.
Ksylitol można stosować dokładnie tak, jak tradycyjny cukier. Wprowadzajmy go jednak stopniowo i nie przekraczajmy dziennie dawki 40 g. Nadaje się do słodzenia napojów, koktajli, słodkich wypieków czy deserów. Spożywany samodzielnie może stanowić naturalne uzupełnienie higieny jamy ustnej.
Słodkości !!!
![image](http://www.naturo.org.pl/images/naturo/0-1000/Ksylitol-Finski-cukier-z-brzozy-Naturo-500-g_[821]_1200.jpg)
![image](http://www.naturo.org.pl/images/naturo/0-1000/Ksylitol-Finski-cukier-z-brzozy-Naturo-500-g_[823]_1200.jpg)
- Manufacturers