-
-
Koszyk jest pustySuma 0
-
Ksylitol
Wpisz swój e-mail |
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Cena przesyłki | 13.9 |
Dostępność | Brak towaru 0 szt. |
Ksylitol, zwany też cukrem brzozowym, ma 14-krotnie niższy indeks glikemiczny niż sacharoza, czyli zwykły cukier spożywczy. Kaloryczność ksylitolu jest aż o 40% niższa, niż kaloryczność sacharozy, ale obydwa obniżone względem cukru spożywczego parametry nie wpływają na smak Te dwa cukry nie różnią się również wyglądem.
Obecnie ksylitol pozyskuje się z najczęściej z kukurydzy, jedynie w Finlandii część producentów nadal wykorzystuje korę brzozową do jego produkcji. Ksylitol, w odróżnieniu od sacharozy, nie przyczynia się do powstawania próchnicy i nie sprzyja rozwojowi grzybicy.
Produkt nie zawiera | cukru, konserwantów |
Waga | 0.4 |
Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
- Marki